tt 

uppdaterat 2008-09-02

"Dino"

SUCh Björg´s Adonis -  kaxig machokille a la dinosaurie!

Efter att Laddie hade lämnat sina första kullar som jag var med och följde upp,  påbörjades operation övertalning av föräldrarna för att få skaffa en son till Laddie. Försöken var till en början totalt fruktlösa eftersom engagemanget i hundsporten tog mer tid än vad som var hälsosamt för skolarbetet... Men skam den som ger sig! Jag började fundera ut en strategi - nämligen att först övertala mamma vilket jag misstänkte var lättast, sedan skulle vi båda tillsammans övertala pappa... Det pinsamma var bara att jag hade delat med mig av denna plan till en av mina många brevvänner, och mamma hade otursamt nog råkat få syn på brevet på mitt skrivbord när hon städade mitt rum. Jag kan lova att reaktionen inte lät vänta på sig, och den var minst sagt kraftfull! Jaha, så var det kört tänkte jag. Men hur otroligt det än var, så enades familjen något år senare om att skaffa en hane till, och jag fick avge ett löfte att ägna en bestämd tid åt skolarbete varje dag.

En mycket intressant kull väntades efter Laddie i Norge hos Björg Aaby, Björg´s kennel. Mor till den blivande kullen var en mycket vacker tik, NUCh Beauty, kullsyster till den i Sverige så vinstrike SUCh Baltazar, (för övrigt Elisabeth Jonsson, kennel Lynx, första flat). Tillsammans med Åsa Dunberg och en vän till henne, som båda skulle ha varsin tik i kullen, reste jag till Norge för att välja ut min parningsvalp.

Om Laddie var en mjuk och lätthanterad hane så var Dino hans motpol i det mesta. Han var en stor och krävande hane, och det var nog tur att inte Dino kom till oss som förstahund. Laddie var löjligt tolerant mot sin stöddige son, vilket Dino inte var sen att utnyttja så fort han kunde. Nya jaktkurser genomgicks, bl a hos Lasse Johnsson - som alltid mycket lärorikt!  Jag fick lära mig att träna Dino på ett helt annat sätt än jag tränat Laddie. Lasse lärde oss med glimten i ögat att "efter nej kommer döden" - och snart började den svårtämjda ungtjuren att bli riktigt välkammad. Han hade inte samma jaktliga kapacitet som sin far och sina kullsystrar, men det räckte dock till ett 2:a pris i öppen klass och därmed championat. De tre certen hade han nämligen fått ganska enkelt redan tidigare.

Några valpkullar efter honom blev inte aktuella, eftersom hans temperament lämnade en del i övrigt att önska. Dino blev dessvärre inte mer än 4 år. Han avled under en enkel operation där några svanskotor skulle tas bort, ledsamt nog pga. ett misstag av veterinären.

Ragnhild Ulin

Eskilstuna 2003-11-17

 
SUCH NUCH INTUCH Laddie NORDUCH INTUCH Puhs Herakles SUCH NUCH INTUCH Blakeholme Jamie
NORDUCH INTUCH Downstream Hestia
Apports Penicuik Ryshot Copper Fire
Apports Black Sarah
NUCH Beuty Justice of Klevagard GBSHCH Oakmoss Ambassador
Attingham Justice

Puhs Elissa
Ryshot Copper Fire
NORDUCH INTUCH Downstream Hestia