tt 

uppdaterat 2008-09-02

 

"Dolly"

Wolfhill Dolly Mixture -  vandal och matvrak av stora mått!

 

Dolly kom till mig från England som ettåring. Efter att ha sett bilder och stamtavla på henne vid 8 mån ålder, ledde brevväxlingen med hennes uppfödare, Jenny Morgan, till ett besök hos henne och sedan fick Dolly flytta till Sverige. Att hon var uppvuxen i kennel bekymrade mig inte just då, men det kom att visa sig ganska snart att det lägenhetsliv jag levde med mina övriga tre hundar kom att innebära vissa bekymmer för Dolly. lägenheten och inte minst mig...

 

Allt som gick att tugga sönder pulvriserades medan jag var på jobbet - det var med bävan man låste upp dörren varje dag man kom hem....En dag var gardinerna nerslitna, en annan var madrass, täcke och kudde sönderslitna och dun täckte allt i lägenheten. Lägenheten byttes snart till en trea och ett "hundrum" gjordes i ordning. Men Dollys uppfinningsrikedom visste inga gränser, tapeterna revs ner, korkmattan revs upp och den maktlösa och smått desperata matten matten var nära ett sammanbrott. En arbetskamrat vars make alltid var hemma fick så småningom ta över Dolly, som ju var en alldeles charmerande hund bortsett från sina ovanor, där inbrott i kylskåp och skafferi hörde till hennes favoritsysselsättningar...

 

Dolly hann få två valpkullar. Kull 1 var fallen efter NUCh Flattys Sako, en norsk hane av den typ jag var ute efter, med en härstamning tillbaka till flera engelska hundar som jag fastnat för. Linjerna var så gott som "nya" för Sverige, vilket jag såg som en fördel. Kullen blev tymässigt jämn och ganska bra men flera var alltför små och temperamentet genomgående för vekt. Den bästa tiken, Almanza Twinborn Twiggy (2 cert, godkänt retrievertest) fick en kull hos oss, som bl a lämnade den härliga tiken SJCh IntCH SUCh NUCh Almanza Born To Be Alive, en av stamtikarna hos kennel Boltiltorp.

 

Kull två var efter en hane som jag sett på utställning och imponerats väldeliga av - Pellagårdens Splendid. Efter ett besök hos ägaren och diverse apporteringstest var saken solklar! Vilken hund! Denna kull blev precis vad jag hade hoppats på! Hundar med mer tåga och dessutom ett snäpp större utan att det för den skull var "ponnyvarning". En rad champions och nästan alla blev jaktprovsmeriterade! Jag behöll tiken SUCh Almanza Deep Feeling, som i sin tur också lämnade bra valpar.

 

Dollys exteriör kan knappast påstås vara i närheten av min idealbild av idag, hon var väl grov och kort i huvudet med kompakt kropp, lite väl mycket "labradorstuk" och var oerhört bred i fronten. Någon menade skämtsamt att det fick plats 6 mopsar mellan hennes framben. Arbetsmässigt hade hon många kvaliteter, och trots blygsam träning tog hon utan vidare en 3 ökl. Dolly blev 12 år, och hann under dessa år med många ostar, stekar, smörpaket mm under alla hennes glupska raider där hon kom åt!

 

Ragnhild Ulin

Eskilstuna 2003-10-31

 
Wolfhill Dolly Mixture Wolfhill
Hawthorne
CH Wizardwood Teal CH Wizardwood Sandpiper
Windgather Delia of Wizardwood
Halstock
Leonora
Cleevemore Black Roberto
Halstock Dolores
Kempton
Antigone of Wolfhill

CH Wizardwood Sandpiper
CH Tonggreen Sparrowboy
Halstock Jemina of Wizardwood

CH Andromeda of Kempton
Tonggreen Starling
Belsud Linnet