tt 

uppdaterat 2008-09-02

 

"Flashy"

SUCh Almanza Deep Feeling - skönheten!

 

När det var dags att välja bland de tre tikvalparna efter min "storfavorit" Pellagårdens Splendid och Dolly, var det tre ganska olika tikvalpar jag hade att välja på. Jag ville ju gärna ha någonting elegantare än Dolly, och valet föll på "mellantiken", som liknade sin far mest av de tre. Flashy växte upp till en oerhört vacker tik, som om hon hade levat idag hade stått sig mycket väl. Det enda man hade kunnat efterlysa var mer päls - ett citat från en domarkritik i unghundsåldern (Hans Lehtinen): "Klädd i bikini för dagen, men det kommer väl mera päls!"  Så sant som det var sagt..

 

Jaktträningen gick stadigt framåt, även om Flashy inte var lika explosiv i sitt arbetssätt som sin far. Hon föredrog tyvärr till en början dummies framför vilt, men det blev ändring på det efter en period av träning med enbart vilt. Certen ramlade snabbt in och efter ett tag var även 2:an i ökl på jaktprov och därmed championatet bärgat. Flashy fick tre valpkullar. Den första var efter NUCh Bramatha Ticket To Ride, där den mest framgångsrika var tiken Almanza Open Invitation (1 ökl jakt, CK), som jag sedan använde vidare i avel. Kull två var efter en totalt okänd hane som jag träffat på vid en veterinärmottagning! Lustigt nog hade jag redan tidigare haft lite "span" på kullbröder eftersom jag letade efter en son till en annan av mina dåtida favoriter, Ch Celebrity of Ryshot, som till stor del påminde om Splendid. Den här hanen, Mount Rose Gordon Eddie, var inte den vackraste i sin kull, det fanns en annan hane som vunnit en hel del men som tyvärr inte var något vidare mentalt, så valet föll på denna okända "Eddie". Kullen innehöll flera bra avkommor, bl a min pärla Katie.

 

Kull tre var efter fullcertade Roy, som representerade en linje tillbaka till de gamla Ryshot-hundarna som kom in i början av 70-talet och som lade grunden till den leverfärgade aveln i Sverige. Tiken Almanza Hole In One hamnade hos Gunilla Sundberg, Dark Lady´s kennel, som hade en kull efter henne. Därefter fick jag förmånen att låna Hollie till en kull, något jag är så otroligt tacksam för! Hollie parades med Almanza Dark Midnight Miracle vilket innebar en linjeavel på Flashy!  Kullen innehöll bl a  en alldeles ljuvlig brun tik, Multi Ch Almanza Mad About Chocolate, som numera hunnit bli 9,5  år! Oj, vilken lycka det var....På äldre dar fick Flashy flytta hem till goda vänner, eftersom hon hade svårt att fördra valpar som växte upp. Hon levde tills hon var 12 år.

 

 

Ragnhild Ulin

Eskilstuna 2003-10-31

 

 
Pällagårdens
Splendid
Tryggs Flash Rungles Jerome
CH Claverdon Fantasia
SLCH
Puhs Rhapsody
Waterproof Mighty-Woodsman
CH Twinkle Flying Flair
Wolfhill
Dolly Mixture

Wolfhill Hawthorne
CH Wizardwood Teal
Halstock Leonora

Kempton Antigone of Wolfhill
CH Wizardwood Sandpiper
CH Andromeda of Kempton