tt 

uppdaterat 2008-09-02

Bramatha Copper Najinsky - min första bruna flat!

Att Robin överhuvudtaget kom att hamnade i min ägo var ett under. Men är man envis som en röd gris, så går det mesta...

Efter att ha beundrat de vackra bruna Ryshot-importerna under 70-talet och senare också Jeanette Nordströms uppfödning av i huvudsak bruna flattar med prefixet Cinnamon (baserat på Ryshot-linjerna) som var både duktiga och vackra, började funderingarna på att skaffa en egen brun hane att ta fastare form. Men mina föräldrar, som mirakulöst nog gett vika och tillåtit hund nummer två, sa obönhörligt nej till en tredje hund eftersom jag bodde hemma. Jag fick ett ultimatum; att antingen bo kvar och nöja mig med de två hundar jag hade, eller flytta hemifrån och skaffa en till. Eftersom jag var 19 år och färdig med skolan,  bestämde jag mig för det sistnämnda alternativet. Men redan på den tiden var det svårt att få tag i lägenhet, men efter mycket möda och besvär gick det till slut, tack vare en god väns oförtröttliga insatser. (Tack Mia!)

Så var lägenheten ordnad, sen återstod hunden! Jag skrev brev till ett tiotal uppfödare och fick svar av bl a Sarah Whittaker, kennel Bramatha i England. Svaret innehöll de mest fantastiska färgbilder på en brun tik vid namn Atherbram Ability, som var betagande vacker. Blodslinjerna var också väldigt intressanta, och knappast alls representerade i Sverige vilket naturligtvis kunde vara en tillgång för rasen, om denna valp blev något att satsa på i aveln vill säga. Tursamt nog hade denna tik en kull med flera bruna valpar, så jag bestämde mig för att slå till, kosta vad det kosta ville.  Därpå följde en sommar med mycket (och roligt) slitjobb på Gröna Lund för att få ihop till kostnaderna för denna efterlängtade importvalp.

Frampå höstkanten var det dags! Sarah Whittaker och Shirley Johnson, kennel Downstream, gjorde sällskap på båten till Sverige med hundarna, eftersom Gunnel Wahlström samtidigt importerade Ch Downstream Little Locket från Shirley och Peter. Vi skulle mötas i hamnen i Göteborg. Tro´t eller ej, men jag missade tåget!!! Men det redde ut sig ändå till slut, tack vare gott tålamod från de övriga inblandade. Ja, så var man med brun valp då, och bodde i en liten etta på 19 kvadrat!

Den lilla krabaten växte men förblev även i vuxen ålder en liten krabat. Det hände ofta att folk kommenterade honom med: Åh, en sådan vacker tik! Han ställdes ut en enda gång med 2:a pris i öppenklass som resultat. Han var inte tillräckligt maskulin, men hade en hel del förtjänster.  Han hade dock desto större potential när det gällde apporteringsarbete. Det gick riktigt fint redan i unghundsklass på jaktprov, med 1:a hp på Flatmästerskapet som bästa unghundsresultat. Sedan blev det en rad 2:or i öppenklass - dirigeringsarbetet blev väl vidlyftigt eftersom Robin var en mycket självständig gosse. Och min kapacitet som tränare räckte inte riktigt till för att få finliret på plats. Han var däremot en fröjd att föra på sökarbete, man behövde bara stå med händerna i byxfickorna och ta emot vilt efter vilt i rasande fart.

 

Det roligaste minnet jag har i samband med Robin är nog när vi deltog på Poängjakten i Bålsta. "Bålstamaffian" med Kjell Bräster i spetsen anordnade ett inofficiellt jaktprov. Det kastades ett stort antal vilt på en strandäng under intensiv skottlossning. Deltagande hundar skulle apportera vilt under en begränsad tidsrymd för att samla så många poäng som möjligt. Jag deltog med både Robin och Dolly - och jag minns att jag var yngsta tjejen bland alla "jaktgubbar" med framgångsrika hundar. Det var nog ingen som direkt såg någon konkurrent i mig och mina hundar, men efter dagens slut hade Robin hamnat på 3:e plats och Dolly på 4:e! Det var ingen överdrift att påstå att jag var sprickfärdig av stolthet, och det gjorde ju inte saken sämre att Lasse Johnsson skrev några mycket hedrande rader i Charmören efteråt, något i stil med att det var en prestation att föra två så olika hundar så bra. Det värmde väldeliga, och ingav stort självförtroende att fortsätta! Ja, nu var man då helt fast i detta med jaktprov!

Robin blev använd i avel till några bra tikar, bl a  Jeanette Nordströms bruna tik Ch Ryshot Copper Brightfire, som lämnade den på 80-talet välkända SUCh Cinnamon Beaujolais. Han hade också en lyckad kull med SUCh Hovhills Treasure.

Den uppmärksamme betraktaren kan se att det är något märkligt med fågeln - javisst, den är otinad! Jag antar att det var av ren lathet som fågeln plockades rätt ur frysen, det var inte så noga hur den såg ut, men "fågel-i-mun-bild" skulle det minsann vara...

 

Robin kom som pensionär att flytta hem till en arbetskamrat med familj, Björn och Yvonne Klang på Djurö, och genomlevde sina sista år med att jaga och vara familjens kelgris, något han stortrivdes med, som den mjukis han egentligen var. Robin blev 9 år.

Ragnhild Ulin

Eskilstuna 2003-11-28

 
Norseman of Atherbram Atherbram Viking Claverdon Viscount
Atherbram Brackern
Fanny Agnes of Haydean CH Collyers Blakeholme Brewster
Warroch Star
Atherbram Ability Stonemeade Bertrum Stonemeade Prince Charming
Stonemeade Atherbram Trollop
Auriga of Hartmead of Atherbram Yarlaw Black Streak
Flowerdown Ebony Nocturne