tt 

 

      

 

Almanzaträffen 19-20 juni 2004

i Nynäshamn!

 

 

 

Ja, så var helgen alldeles för snabbt över..... så mycket förberedelser och så fort över. Men sååå trevligt som vi har haft det med er alla, det går inte att beskriva i ord. Ni har förgyllt vår tillvaro till max. Vi har under två dagar njutit av ett se vår uppfödning tillsammans med sina mattar & hussar!!!

Lördagen som ägnades åt Almanzamästerskapet med apoorteringsmoment blandat med "lekar" har gett oss många härliga minnen. Massa tokigheter har vi fått sett kan vi lova, men också högklassiga dirigeringar och utmärkta markeringsjobb. Förstod på våra funktionärer att mutorna var av högsta klass:))))) Vill också passa på att tacka er som ställde upp på de olika stationerna, hoppas ni kommer nästa träff igen...!!!! Först måste vi nämna våra tre unga eminenta damer som så bra höll i "kasta dummy" stationen, Carro, Erica & ????. Tack även till Sofia, Daniel, Peder, Urban, Staffan, Anders & Joel.

 

Väl mött igen på nästa kennelträff!!!!

Sussie & Ragnhild

 

éöverst på sidan

 


Söndagen var det dags för utställning. Vi hade glädjen att få presentera Lena Sundquist, kennel Toffedreams som vår domare. Nedan här följer kommentarer från Lena:

 

Tack för förtroendet att få döma på er Almanza kennelträff. Att våga ta ett oskrivet kort från norr som domare gör att jag känner mig hedrad samt att jag är oerhört glad att jag vågade ta chansen. Vilka härliga hundar och människor jag fick förmånen att lära känna och umgås med. Hoppas ni också hade en trivsam helg.

 

Reglerna och klassindelningen var som på en vanlig utställningen, skillnaden var att de gula skulle bedömas som om de vore brun eller svart. Vid min bedömningen försökte att jag att utgå från helheten, erkänner villigt att är att jag är otroligt förtjust i hundar som har det rätta klivet (steglängden) i rörelser och att de sen råkar ha en typ som tilltalar mig gör inte saken sämre. Inom rimliga gränser kan jag bortse från detaljer som bakåt sluttande skallar, storlek etc.

 

Jag såg så många bra och tilltalande flattar att dagen bara rusade fram. Här nedan kommer jag att nämna några av de hundar som fastnade extra på min näthinna. Jag kan inte nämna er alla men många av er som inte står med här kan vara potentiella vinnare i en annan omgivning.

 

Valpklass 1 tre leverfärgade syskon samtliga mycket lovande med härliga huvuden, fina kroppar samtliga lovar mycket gott för framtiden. BIR-valp idag blev Almanza Chocolate Praline Parfait – LYCKA TILL med era tjusiga valpar.

 

 

De fyra systrarna som placerade sig i valpklass 2

 

éöverst på sidan

 

Valpklass 2 blev en av dagens höjdpunkt. In klev ett gäng tilltalande valpar. Så fantastiskt fina med härliga linjer, ädla huvuden, fina uttryck och man behövde inte heller bli ledsen när man såg dessa ynglingar röra på sig. Kanske finns morgondagens stjärnor bland detta gäng? Mig skulle det då inte förvåna det minsta. BIR-valp blev den urläckra tiken, Almanza Quicksilver. LYCKA TILL samtliga med era pärlor

Almanza Quicksilver


Hanar:
Jaktklassens vinnare var Almanza Scene Stealer en mycket härligt linjerad unghund med vackert välskuret huvud och uttryck och så lagom i alla sina detaljer med jättebra rörelser, en riktigt tjusig kille, han placerade sig även som 4:a i Bästa hane.

 

Öppenklassens segrare var dagens största skräll – där fanns en så pampig och flott hane med ett underbart huvud, hans linjer var ädla o tilltalande från nos till svans. ENORMA rörelser han formligen flöt fram i ringen. Allt detta sammantaget, trots att jag inte är någon större anhängare av gult fick ge vika och överräcka segerrosetten till Almanza Yellow Peril. Att sen läsa katalogen och se att han är kullbror till en av mina ABSOLUTA favoritdamer var ”int så pjåkigt”….

éöverst på sidan

 

Vackra Curry vann öppenklassen, här under lördagens tävling med matte Irene

 

Championklassen, av naturliga skäl så hittade man så otroligt många fina hanhundar i denna klass av utmärkt typ och i perfekt kondition. Han stod sist i ringen med en ung handlern, efter ett varv i ringen så visste jag redan att den platsen kommer han definitivt inte ha när det är dags för konkurrensplacering. CH Almanza Sharp Shooter var namnet, Oj så läcker och pampig hane, honom gillar jag,! Han var i mina ögon OUTSTANDING i rörelser med många fina rasdetaljer som gjorde att han tillslut blev min bästa hane och BIR. Som tvåa i både championklassen och bästa hane var CH Almanza Chasing Rainbows. Hans helhet var tilltalande och rakt igenom välkonstruerad hane med fantastiska rörelser och han visades i toppkondition. Ju mer jag såg han i rörelser ju mer gillade jag denna hund. Att man sen kunde ha önskat ett ädlare huvud är en bisak när helheten ska avgöra. Han visade sig vara far till de två läckra och välgående ungdomarna som placerade sig i bästa tik resp hane är glädjande.

 

Rebecka och Sixten springer mot seger!

 

Tikar:
Unghundsklassen – vanns av Almanza Stairway To The Stars  en ljuvlig skönhet med vackra linjer och mkt bra konstruktion. I mina ögon var denna en helt underbar liten dam med otroliga rörelser. Hon tog mig med storm och hennes rörelser var verkligen i min smak. Det var hennes driv och flyt i steget som avgjorde att hon till slut blev bästa tik och BIM.

éöverst på sidan

 

BIM-Bella (A. Stairway To The Stars) med alla sina priser. Äg. & foto Mia Åkerviken
 

I Jaktklassen hittade jag min vinnare i en stor tilltalande tik som var otroligt välkonstruerad rakt igenom och när hon väl och vackert efter några varv i ringen visade att hon också hade utmärkta rörelser var saken klar. Almanza Having It All blev även 3:a bästa tik.

 

 

Öppenklassens vinnare blev Almanza Hot Passion en härligt typ av flat, mkt flott och elegant linjerad tik med en mycket tilltalande helhet och fina rörelser. Hon blev för övrigt 2:a bästa tik. Det som kom att fälla avgörande i slutändan var att bästa tiken hade bättre steglängd. Som nr 2 i öppen klassen placerade sig Almanza Here I Am, en stor välkonstruerad tik med vackert huvud och bra rörelser. Hon blev även 4:a bästa tik.

Championklassens vinnare var en stilfull dam CH Almanza Unique Mystique. Hon är för mig en mycket attraktiv typ. Vackert huvud med härliga linjer och konstruktion rakt igenom.  Skall man peta på något så är hon dock en tanke lång. Hennes rörelser var mycket tilltalande och spänstiga.. Det som gjorde att hon placerade sig som 5a bästa tik var, att jag ansåg att hon var en aningen rund över midjan. Att hon senare visade sig vara mor till avkommorna i valpklass 2, så är det ju helt otroligt att hon är tillbaka i så passa bra trim efter valpkullen.

 

SuperveteranenAlmanza Mad About Chocolate 11 år intog ringen med storm. Hon är en välbyggd och VILKEN härlig överlinje, gav inte vika en tum. Säkert många yngre som skulle bli gröna av avund och önska sig en sådan. Denna dam rör sig fortfarande med kraft och spänst

 
Avelsklassen var MÄKTIG, där stod hon igen CH Almanza Unique Mystique med nästan samtliga avkommor bara någon som fattades. Vaddå fyra i en avelsklass när man har en hel hög av tjusiga läckerbitar att visa. Helt enkelt en strålande högklassig avelsklass där samtliga avkommor liksom sin mor är av en fin typ av flat som ligger mig varmt om hjärtat. Samtliga vackra huvuden, flotta överlinjer och uttryck fina linjer, naturlig resning och fina rörelser.

 

Nu sitter man här hemma i Kalix med huvudet fullt av intryck och massa nya idéer. Jag vill TACKA än en gång Kennel Almanza, Ragnhild, Ole, Sussie och Daniel för en KANONHELG! Sträck på Er och var STOLT över era vackra och duktiga Almanzaner- på mig har ni verkligen imponerat.

Tack till er alla utställare som glatt, trevligt och villigt ville visa era hundar för mig. Till er som åker på Flatmästerskapet  - LYCKA TILL för jag hade ju förmånen att se era duktiga hundar på lördag. Så nu gäller det att
VÅGA VISA ATT NI KAN!

 

Varma o soliga hälsningar från Kalix

Lena Sundquist, Kennel Toffedreams

 

éöverst på sidan

 Placeringen är klar i bästa hane

Almanza Sharp Shooter 1 chkk, hp, 1 bh, BIR, VP-jaktmeriterad

Almanza Chasing Rainbows 2 chkk, hp, 2 bh

Almanza Yellow Peril 1 ökk, hp, 3 bh

Almanza Scene Stealer 1 jaktkk, hp, 4 bh

Almanza Absolute Maniac 3 chkk, hp, R bh

 

 

..och så här blev placeringen i bästa tik

Almanza Stairway To The Stars 1 ukk, hp, 1 bt, BIM, BIR-unghund

Almanza Hot Passion 1 ökk, hp, 2 bt, BIR-öppenhund

Almanza Having It All 1 jaktkk, hp, 3 bt

Almanza Here I Am 2 ökk, hp, 4 bt

Almanza Unique Mystique 1 chkk, hp, R bt

 

 

Chessie har varit mammaledig men nu är hon i fin form igen och blev 2:a i jaktklass med hp.

 

Jåker och Bittan kammade hem BIR-jaktklass

 

öppenklasstikarna i full fart

 

Sixten och Rebecka i full fart

Laget "Currymaffian tricoloren dricker Baileys" som blev det segarande laget!!!!! Fr v. Mi-Fröding, Anneli-Alice, Roland-Malla, Annica-Fröya, Marie-Bailey & Irene-Curry.

Textruta: Hej och tack för en jätterolig och lärorik helg!!! Vi är mycket nöjda med hela helgen, kul att träffa kullsyskon och se några "kändisalmanzor"!!! Det enda som är negativt är att det är alldelles för lång tid till nästa Almanza-träff.... Tack! Kram Anna-Carin, Magnus och Izor
 

Anneli med Alice diskuterar taktik med mamma Lisa.

Annika och Fröya samt Mi med Fröding som precis spanat in en snygg löptik!

Annica och Fröya laddar inför finalmarkeringen, Fröya var även yngst i finalfältet med sitt dryga ett år!!!!

Almanza-träffens yngsta besökare, Hjalmar, bara 10 veckor, med matte Karin.

Textruta: Hej! Vill passa på att tacka för en jättetrevlig träff! Ibland felprioriterar man, ångrar att vi inte kom på lördagen.....Hörde såå mkt positivt om det. Vi tackar såå mkt för ett fantastiskt  pris...vilken korg!!! Det blev kalas på kvällen kan jag lova. Ni hade dessutom hittat en otrolig plats att vara på! Hela familjen var nöjd, fanns ngt för alla. (fast några plusgrader till hade inte skadat...) Nästa gång ska vi allt se till att vara med från början! Ha det gott! /Lena & Moa (A. Quicksilver)

Ada pustar ut efter dagens tävling.

Linda med Juni och Anna med Hedvig. Juni & Hedvig är systrar!

 

Syskonparet Fröding och Fröya

Med tanke på att Tina och Bingo blev Almanzamästare så ser dom onödigt deppiga ut...eller lite trötta kanske?

Lika underlig tävlingsgren som det ser ut... dirigera "blind polare".... men vissa (smarta) insåg att det bara var att öppna ögonen... ;-))

Textruta: Hej!

Tack för en trevlig helg! 
Vilken syn som mötte oss när vi  svängde upp på brukshundsklubben i Nynäshamn, ett helt hav av svarta hundar med några bruna och ljusa inslag. Helgen var en helt ny upplevelse för sonen (Axel) och mig. Vi har aldrig varit på några hundevenemang tidigare. Men tack vare att vi har en “Almanza hund” fick vi nu delta i gemenskapen och bli en erfarenhet rikare. Även om det var spännande att ställa ut sin hund så  hade vi nog roligast under lördagens lekar. Det gav en otrolig inspiration att se vad dessa fantastiska hundar kan göra. Vi ligger nu i hårdträning (delvis i hängmattan) till nästa träff.

Mvh

Ann Lundqvist
Mariefred
(Matte till Siri)

Lunch i solgasset!

Unga Fröya lyckades ta sig till finalen! Här får matte Annica ta emot sitt pris.

Camilla och Yatzie blev slagna på målsnöret av Bingo och Tina... så nära, så när det var..

Dagens mycket värdiga vinnarekipage Tina och Bingo tar emot alla sina priser av Sussie

BIM och BIR i valpklass 2

BIM-Almanza Quarterpounder

BIR-Almanza Quicksilver

 

Full fart på championkillarna...

...och så lite finlir i stående.... konkurrensen var onekligen stenhård i championklass hanar.

BIR JWW-00 SV-03 SU(u)CH FinUCH Almanza Sharp Shooter och Rebecka, äg. Bosse Svensson samt BIM Almanza Stairway To The Stars äg. Mia Åkerviken tillsammans med Lena Sundquist, Kennel Toffedreams

Yatzie med alla sina barn!

 

 

Webbmoster Lotta och Pastis

 

 

Yatzie med alla sina barn i avelsklass! Ingen vågade ens sig på ett försök att konkurrera!

éöverst på sidan

 

 

Resultat Almanzamästerskapet

 

1:a SUCH SVCH Almanza Napoleon Bonaparte - Tina Engström

2:a SU(u)CH FINUCH Almanza Unique Mystique - Camilla Damgaard

3:a Almanza Rumours Are About - Annica Wickström

4:a LP I LP II Almanza Absolute Music - Eva Andersson

5:a SU(u)CH Almanza Better Late Than Never - Stefan Larsson

 

Resultat lagtävlingen

 

1:a Currymaffian Tricoloren dricker Baileys

Fröding, Fröya, Bailey, Alice, Malla &  Curry,

 

2:a De Hungriga

Bingo, Sassi, Moberg, Jack & Siri

 

 

3:a Latte-Flatte

Saffy, Ada, Nisse, Lakritz, Zeta & Zeb

 

4:a The Young And Hopeful

Mirre, Taronga, -chili, Yatzie & Sixten

 

5:a The Darkteam

Rocky, Lotta, Bella, Jåker & Påker

 

6:a Duckfinders

Norbert, Pingla, Diza, Texas & Kryddan

 

7:a Ny-Näs

Wilma, Hedvig, Chutney, Hugo, Aston

 

8:a Golddiggers

Pastis, Ellen, Izor, Dallas & Juni

 

éöverst på sidan

 


Frågestationens rätta svar

Rätt svar visas med FET text.

1. När grundades Kennel Almanza?

   1. 1981

    x. 1991

    2. 1993

 

2. Vad hette Ragnhilds första hund?

    1. Dino

    x. Laddie

    2. Larry

 

3. Vem av Sussies hundar är född hungrig och kommer dö hungrig?

    1. Tilda

    x. Hanna

    2. Casey

 

4. Hur många år har kennel Almanza fått utmärkelsen "Årets uppfödare"?

    1. 3 gånger

    x. 4 gånger

    2. 5 gånger

 

5. År 2000 tilldelades IntNordFinUCh SV-90-91-93 NV-91 Almanza Larry O`Grady "Larry" SKK:s Bruksavelspris.

Vem mer av Almanzas hundar har tilldelades samma pris?

    1. IntSUChNUCh Almanza Neon Light – ”Tuva”

    x. SUCh Almanza Forbidden Love - "Katie"
    2. IntNordUCh NordV-99 WW-98 Almanza Something To Talk About  - “Leo”

 

6. Almanza Sharp Shooter - "Sixten" är Far och även Morfar och Farfar till många fina hundar.

Hur många hundar är Sixten Far till och hur många av dessa är Almanza hundar?

    1. Totalt 58 hundar varav 28 är Almanzahundar

    X. Totalt 66 hundar varav 36 är Almanzahundar

  2. Totalt 74 hundar varav 45 är Almanzahundar

 

7. I vilken klass startar Ragnhilds Almanza Move Heaven And Earth - "Märta" på jaktprov?

    1. Elitklass

    x. Öppenklass

    2. Nybörjarklass

 

8. Hur hög ska en Flatcoated Retriever vara enligt rasstandarden?

    1. Hanhund 57 - 60 cm och Tik 55 - 58 cm

    x. Hanhund 58 - 61 cm och Tik 56 - 59 cm

    2. Hanhund 59 - 62 cm och Tik 57 - 60 cm

 

9. När tränar sin hund in för jaktprov brukar man träna linjetag. Vad är ett linjetag?

    1. Att hunden ska gå fot med sin förare tillsammans med andra ekipage på en linje ett tag

    x. Att flera hundar ska ligga tillsammans på en en linje ett tag

    2. Att hunden ska springa rakt fram på en tänkt linje oberoende av terrängen

 

10. Är Sussies Almanza in Case of Emergency - "Casey" och Daniels Comics Dolce Vita - " Defi" släkt med varandra?

    1. Ja, Casey´s Far är också Delfi´s Farfar

    x. Nej, de är inte släkt med varandra

    2. Ja, de är kusiner

 

 11. Vilket hundfoder rekommenderar Almanza?

    1. Hill´s

    x. Precept

    2. Eukanuba

 

12. Almanza har en jätte fin hemsida och i Gästboken kan man läsa massor med roliga anekdoter.

På vilken hund syftar följande citat " jag förstår inte heller hur en stendöd kanin kan röra sig så långt "?

    1. Almanza Twentyfour Carat - "Tara"

    x. Almanza Chocolate Caramel - "Mella"

   2. Almanza Jigsaw Puzzle - "Puzzel"

 

13. Att Flatcoated Retriever är i fantastisk ras och i synnerhet Almanzahundar är underbara, vet väll alla.

Men vilken mindre lyckad egenskap tycks de flesta av våra hundar ha fått?

    1. De äter gräs som kossor

    x. De är aggresiva och jagar bilar

    2. De är lata och svåra att lära saker

 

14. Hur ska riktigt snygga tassar se ut på en Flat Coated Retriever?

    1. Som gafflar

    x. Som kanelbullar

    2. Som pannkakor

 

15.Vilken hund innehar "The Winners Title" från senaste Almanza Träffen?

    1. Kenzo

    x. Bingo

    2. Nisse

 

16. Vilket trick använder sig Ragnhild och Sussie när de är på inomhus utställning med halt golv?

    1. Coca Cola på tassarna

    x. Högklackat så domaren flyttar blicken till dem

    2. De sätter strumpor med halkskydd för barn på tassarna

 

éöverst på sidan